Egy nap Karlovy Vary
2019. november 14. írta: Isti.S

Egy nap Karlovy Vary

Utazni fővároson kívülre mindig hálás "feladat", szinte mindig mást kapunk, amit egy nagyvárosi nyüzsgésben tapasztalni lehet. Mindannyiszor jó látni, jó megtapasztalni hogy a fővároson túl is van látnivaló és van élet. Egy hosszabb idejű prágai szabadságunk során eldöntöttük, egy nap erejéig meglátogatjuk Karlovy Varyt. 

 

20190502_122256_original.JPEG

 

Karlovy Vary Csehország észak-nyugati részé fekvő kisváros. Rendkívül népszerű fürdőhely, több, mint 300 gyógyforrással rendelkezik, melynek vizeit különböző módokon lehet felhasználni. A várost körül ölelik az erdők, valamint három hegység veszi körül: az Érchegység, a Császárerdő és a Duppaui-hegység. 
Itt gyártják a Becherovkát, valamint itt rendezik évente Európa egyik legjelentősebb filmfesztiválját, a Karlovy Vary-i Filmfesztivált. 

 

Prágából Regiojettel 2 óra alatt, vonattal 3 és fél óra alatt lehet eljutni a városba. Érkezésünk előtt úgy gondoltuk, hasonló épületeket fogunk látni, mint Prágában, csak a város lesz kisebb. Ennek pont az ellenkezője bizonyosodott be, ahogy sétáltunk végig a központban, a hosszú promenádon, inkább éreztük magunkat az 1800-as évek Habsburg nemesi birodalmában, mint a 21-22. században. 

A központban számos beépített forráskút található, emellett szállodák és gyógyfürdők alkotják a főbb utcákat. Nagyon színes, impozáns épületek alkotják az egész várost, lassan kell haladni előre, míg mindent szemügyre tudtunk venni. 

 



Ahogy korábban leírtuk, a főattrakció a gyógyvíz, és az arra alkalmas forrásvizeket pedig fogyasztani is lehet. Minden boltban lehet kapni helyben gyártott különleges kancsókat, melyeket kedvünkre tölthetünk a forrásokból. Szinte minden kútnak más ízű vize van, a 34 fokos víztől a 73 fokig. 

A fürdőkön és a forrásvizek mellett számos rövidebb túralehetőséget kínálnak a várost körülölelő hegyek, számos kilátóval. Egyik legnépszerűbb ilyen hegyi kilátó a Diana kilátó. Elérhető felvonóval (lanovka), de a központból induló túraútvonalon is fel lehet sétálni. Nem nehéz, enyhe emelkedőkkel tarkított jelzett útvonalakon lehet haladni, erdőben és egyfelől az egész városra rá lehet látni. 

szalloda.jpg

 



Leghamarabb és legegyszerűbben a Stará louka nevű utca 6. és 16. szám közötti utcában kell felfelé indulni, a sárgával jelzett útvonalon, keresztezzük a Lucni vrch utcát és elindulunk felfelé, az út során itt is találkozunk kilátókkal, majd tovább kell haladni a sárgával jelzett útvonalon, kis idő után elhaladunk a lanovka alatt a jelzett táblánál pedig felfelé folytatjuk túránkat, immáron a kéken jelzett útvonalon. Innen 75 még méter szintemelkedés.

(c) dianakv.cz

 A kilátás pedig ilyen a toronyból:

Ezzel az összesen 3-4 órás túrával igazán megfűszerezhető egy nap, ha kora délelőtt megérkezünk, bejárjuk a várost, felvéve a helyi, kényelmes tempót, megebédelünk. a túra után pedig elfogyasztunk egy kávét és megpihenünk kicsit. 

 76760089_558849564928493_1086097276679487488_n.jpg

20190502_122536_original.JPEG

 

20190502_165010_original.JPEG

img_4403.jpg

 

 

 

Ha tetszett az írásunk, annak nagyon örülünk és amennyiben van kedved, kövess minket a facebookon!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miisutazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1115301096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Larry Silverstein 2019.11.15. 07:28:14

Karlovy Varyban a lakok fele ruszki. Ruszki feliratok vannak mindenfele.
süti beállítások módosítása