Bologna, az árkádok városa
2023. szeptember 16. írta: Isti.S

Bologna, az árkádok városa

Klisé vagy nem, de Olaszország minden egyes helyét egyszer látni kell, minden kis zegzugát és minden nagyvárosát legalább egyszer. Maradjunk most a nagyvárosoknál, Bolognánál.

Bologna Emilia-Romagna tartomány fővárosa, pezsgő, történelmi városa és azt meg mondani sem szükséges, hogy egyetemváros: itt alapították Európa első egyetemét.

Szerencsére Budapestről egyszerű eljutni: mind a Wizz és mind a Ryanair repül a városba (legalábbis 2023-ban még igen). Viszont nem igazán sűrűn, ami akár az előnyünkre is válhat, mert számos más híres, nagyobb település érhető el 1-2 óra vonatozásra, pl. Verona, Firenze, így egy egész jó kis körutat össze lehet hozni. De maradjunk most az eredeti tervünknél: kb. 2 napunk volt Bolognára és ezek sültek ki belőle.

Ha esetleg most nincs kedved tovább olvasni, akkor van róla videónk is:

A repteret elhagyva rögtön le fog esni az állad: a repülőtérről monorail visz be a központi pályaudvarra, és még sort sem kell állni a pénztárnál: egyszerűen csak a belépőkapuhoz érinted a telefonod (vagy a bankkártyád) és az NFC (és a bankkártyád) már dolgozik is.

Bolognát több, mint 20 torony gazdagítja: közülük a leghíresebb az Asinelli és a Garisenda. Felnőttek 5 euróért, diákok, gyerekek és 65 év felettiek pedig 3 euróért vehetik meg a belépőjegyet. Fontos előregisztrálni és természetesen fontos a jó fizikum: lépcsőzni kell, az Asinelliben 498 lépcsőfokot, 97 méter magasra. A Garisenda pedig 47 méter magas. Belépők itt.

Amerre a szem ellát, szinte csak árkádokat lehet látni, és bármerre szeretnél sétálni, az utad nagyrészt biztos árkádok alatt fog vezetni. Már a középkorban ily módon építették a házakat: az egyetemre érkező tanulók és tudósok miatt megnövekedett a lakosság. Ahhoz képest igencsak későn, 2021-ben vált a világörökség részévé.

A város főtere a Piazza Maggiore amely közepén helyezkedik el a San Petronio Bazilika. Európa 6. legnagyobb temploma, a homlokzata 51 m magas, és 60 m széles, és különböző építészeti stílusok fedezhetők fel rajta. Míg a felső része a sötétbarnás színezéssel toszkán stílusú, a fehér márvány alsó része pedig gótikus stílusú. A templom tövében áll a nagyobbik kapuja, amely a csúcsív hiánya miatt befejezetlenül maradt.

A Piazza Maggiore melletti aranyos utcácskákat is kötelező bejárni, itt található a Quadrilatero , ahol igazi vásári, piaci hangulatban vásárolhatsz különböző gyümölcsöket-zöldségeket, sonkákat-sajtokat az ősi piaci hagyományokat megőrizni kívánó családi vállalkozásoktól. Ha szeretnéd megfűszerezni a hangulatot, akkor számos helység vár téged egy-egy aperitif vagy bőségtál elfogyasztására itt.

Bologna nemcsak az árkádok városa. Az árkádok alatt és néhol lakóházak között egy komplex csatornarendszer fut, melyet a 12. században kezdtek el építeni. Egyike ezen csatornáknak a Reno, amelyre a Piella utcában található kis ablakból tudsz ránézni. Mondanám, hogy elsőre fel se tűnhet, de az instaszpot jellege miatt könnyen meg fogod találni, ha az utcába érsz.

zámunkra ennyi minden fért 2 napi Bolognába. Ja és amit elfelejtettem eddig leírni: ott a bolognai ragu simán csak "ragú". Ha eddig nem tudtad, az eredeti bolognai pedig lóhús vagy szamárhúsból készül. Ettől függetlenül, mindenképp próbáld ki. :)

Ide kattintva találsz meg minket Facebookon, itt instagramon, de a legfontosabb kérésünk: kattints ide, hogy feliratkozz a YouTube csatornánkra.

A bejegyzés trackback címe:

https://miisutazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5418215677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása