A Kapor csúcsán
2019. október 21. írta: Isti.S

A Kapor csúcsán

4d5c751d-0bd5-47bb-9f34-7b5e599a3d91.jpg

A Magas-Tátra hegység igazi paradicsom mind a kilátásért, mind a hegymászás nyújtotta kihívásokért odaérkező turisták számára. Aki legalább egyszer látta, magába szívta azt a különleges atmoszférát, azt nagy valószínűséggel rabul is ejti, olyannyira, hogy legalább évente egyszer el kell látogatni a Tátrába és megmászni valamely csúcsát. 

A Kapor-csúcs (Koprovský štít), 2367 m magas,a szlovák oldalról hódítható meg. 

Kiindulópont a Csorba-tó. Ajánlott minél korábban indulni, mi reggel 7-től kezdtük a túrát. Csorba-tótól egy könnyed, erdős túra vezet a Poprádi-tóig, a tó előtti útelágazásnál a kék jelzést kell választani.Innen 3 óra - 3 óra 15 perc a csúcsra érni. Egy rövid ideig ugyanazon úton lehet haladni a Tengerszem-csúcs (Rysy) felé is. Ez az útszakasz bemelegítőnek nevezhető, enyhe emelkedőkkel fűszerezett, erdei ösvény, mely végén már csak a törpefenyvesek élnek és egyre sziklásabbá válik a terep. Az erdei bemelegítő végeztével az út kettéágazik, a piros jelzés halad tovább a Rysy felé, a Kapor-csúcs továbbra is a kék jelzésen halad felfelé. 

img_6462.JPEG

20191019_084121_original.JPEG

Az elágazás után picit ereszkedik az útvonal, aztán egy meredek, szerpentines, sziklás emelkedő vezet a Hincó-tavi-katlanba, ahol érdemes egy kicsit elidőzni, betelni az impozáns kilátással, ahonnan érkeztünk és hová tartunk. 

A túrát folytatva és egy rövid, de szintén meredek szakaszt követően egy hosszabb, sík terepre érkezünk, majd egy kis lazító séta után megérkezünk a szlovák oldali Tátra legnagyobb és legmélyebb tavához, a Nagy-Hincó-tóhoz. 
54 méter mély és 20 hektár széles. 



Innen már csak felfelé vezet az út, meredek, füves, törmelékes szerpentines hegyoldalon eljutunk a Felső-Kapor-hágóba, ami már 2180 méter magasan van. 

A hágóból a piros jelzést követve lehet feljutni a Kapor-csúcsra, sziklás, törmelékes, nagyon meredek, kapaszkodós és rendkívül nagy körültekintést igénylő útvonalon. 

A túránk során szinte végig kivételes szerencsénk volt, végigragyogta utunkat a napsütés és kellemes, őszi melegben volt részünk. A hágóra érve azonban megérkeztek a felhők és ezzel együtt a hideg, erős szél, ami kicsit megnehezítette a dolgunkat. Nem vette el senkitől az elszántságát, ugyanolyan elánnal indultunk a csúcsnak, mint a túra elejének. A csúcsra érve sajnos nem lehetett látni semmit  a ködtől, de rendkívül jó érzés volt kicsit megpihenni a csúcson, tudatosítani, hogy a zord körülmények ellenére sikerült. 

Kemény próbatétel, de nagyon különleges is egyben, főleg ezen az időszakban, a majdnem nyári melegből át túrázni az őszön át a téli hidegbe.

Az útvonalon sok turistával, hegymászóval találkoztunk, tehát népszerű és látogatott, azonban nem ajánlott kezdő túrázóknak és a túra teljesítse előtt ajánlott egy kis edzés előtte. 

Összesítve:
Útvonal: Csorba-tótól, a Poprádi-tavon és a Felső-Kapor-hágón át. 
Időtartam: Csorba-tótól 4 óra, Poprádi-tótól 3 óra 15 perc egy irányba. 
Összes szintemelkedés: 991 méter

Ha a Tátra bármelyik részére szeretnél utazni, legegyszerűbb autóval érkezni. Sokféle szálláslehetőség van, a wellness-szállodáktól az apartmanházakig széles a választék. Ha egy egynapos túrát szeretnél teljesíteni, és pénteken, munka után tervezel, terveztek indulni, ajánlott aznap az Alacsony-Tátrában megszállni, majd reggel tovább indulni. Ezen alkalommal mi is ezt a lehetőséget választottuk, az első este Liptóújváron (Liptovský Hrádok), másnap pedig Csorbán szálltunk meg. Beágyaztuk szállásaink linkjeit, kifejezetten ajánljuk. 

 

Arra az esetre, ha nem szeretsz túrázni és inkább városokba utaznál, tekintsd meg előző írásainkat:

Milánó 
Tallinn
Riga
Vilnius

Kövess bennünket a facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://miisutazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1515244308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.10.22. 08:25:58

Úgy egy hónapja voltunk a Kapor csúcson, gyönyörű időben, minden nagyon szép volt, ennek ellenére jó időre kiábrándultunk a Magas-Tátrából. Évekkel ezelőtt is nagy tömeg volt, de ez minden korábbinál több volt, kis túlzással végig tömött sorokban haladtak az emberek. A csúcs maga is túl kicsi területű ennyi embernek, kb. harc volt a jobb helyekért (tiszta idő és meleg volt, szóval elvileg lehetett ott időzni). A csúcs közelében pedig tanúi voltunk egy kő legördülésének, egyik túrazó indította meg véletlenül, ami ha valakit eltalált volna, ottmarad, ekkora tömeg esetén sajnos ez már reális veszélyt jelent. A csúcs előtt a "vállról" lefelé volt egy szűk keresztmetszet, ahol egy friss hófolt miatt csúszott is, ott pedig mindkét irányból sorbaállás volt.

Igazából a fő gond, hogy az egész Magas-Tátra nagyon kis területű, és nagyon sokan akarnak ott túrázni. Már lassan közelítik a szállás árak az osztrák szintet, de valamivel még így is olcsóbb, és tényleg gyönyörű, nekünk is közelebb van, mint az Alpokban azok a hegyek, amelyek már felveszik vele a versenyt. Csakhogy az Alpok ezernyi hegyeiben eloszlik a tömeg, a Magas-Tátraban sajnos nem. A Nyugati-Tátra egy fokkal jobb az Alacsony-Tátra, Kis-Fátra, Nagy-Tátra és jópar más szlovákiai hegységben egy-két gócpontot leszámítva sokkal nyugisabb, igaz ezek más jellegű hegyek.

zsozsobaba3 2019.10.22. 13:41:39

@Zabalint:

Szia,

Megírnátok, hogy mikor voltatok? Mert nem mindegy, hogy hétvégén vagy hétközben indulsz útnak.

2019.10.22. 13:54:35

@zsozsobaba3:
Nyilván hétvégén, őszi hétköznapokon valamivel jobb a helyzet, nyáron mondjuj hétköznap is nagyon sokan vannak.
süti beállítások módosítása