Ravello és Positano: mint a mesében
2019. november 08. írta: Isti.S

Ravello és Positano: mint a mesében

Vannak olyan írások, könyvek, melyek ajánlanak nekünk 1000 filmet, amit meg kell néznünk, mielőtt meghalunk, 1000 könyvet, amit el kell olvasnunk, mielőtt..., és így tovább. Vannak olyan helyek, melyeket mindenképp látni kell legalább egyszer és mindegyik úticélt más okból érdemes, nincs két egyforma impulzus, ezt eddigi tapasztalataink is bizonyították. 

 

20190711_164423_original.JPEG


Az Amalfi-part elengedhetetlen Ravello és Positano nélkül. Mindkét település különleges, egyedi élményt nyújt az oda ellátogatónak. 

Ravello

 

20190711_163002_original.JPEG

Ravello egy nagyon kis község az Amalfi-parthoz tartozó hegységén, része az UNESCO Világörökségének. A Monte Tello-ra épült a 12-13. században. Mára is fennmaradt képét és népszerűségét a Rufolo nemesi családnak köszönhetjük. A településre épült rezidenciájuk a térség legnagyobb és legimpozánsabb látványossága. 

A településre ajánlott busszal érkezni, ezen kívül csak autóval lehet eljutni. A busz nemcsak azért kézenfekvőbb, mert lehet nézelődni, a környéket átszelő szűk hegyi utak és a kanyargós kanyarok gyakorlott, türelmes vezetőket kíván. 
Amalfiból indul egy túraútvonal is, hozzávetőleg egy óra alatt fel lehet mászni. 

20190711_142949_original.JPEG
A buszvégállomás után egy rövid séta után a főtérre érünk, ezt uralja a dóm, melyet szintén a Rufolo család építtetett. 

 


Innen is már táblák tömkelege jelzi hogy merre kell indulni a Villa Rufolo és a Villa Cimbrone felé. 


Ravello egyik legfőbb látványossága, a település egyik magja, a Villa Cimbrone, amely története szintén a 11-12. századból ered. Végső, mai formáját 1904-től kezdte elnyerni, Ernest William Becket angol lord abban az évben megvásárolta a telket és a kor angolkert építészetének szabályai szerint alakították át. A villát ókori emlékek alapján nevezték el Villa Cimbrone-nak. 



A villába és a hozzá tartozó kerthez való belépésért 7 eurót kell fizetnünk. Nem nevezhető sem olcsónak, sem drágának, de a látvány, amit ennyiért kapunk, felbecsülhetetlen. Az az élmény, melyet végtelen kékség és a fénylő zöld találkozása nyújt, fűszerezve a környék hangulatával és az építészetével, felbecsülhetetlen. 

 

Gyakorlatilag a Villa Rufolo-nak és a Rufolo családnak köszönhető Ravello tündöklése. A rezidencia nagy része Nicola Rufolo ideje alatt épült 1250–1283 között. A közel 8000 négyzetméter területű épületkomplexumba 6 euró a belépő, 1 főre.

 

 

Positano

 

20190712_105555_original.JPEG

Positano, Ravellohoz hasonlóan impozáns település, 1997 óta az UNESCO világörökség része. Egy szurdokvölgyben fekszik és fel is nyújtózik arra. Tömött, szűk, meredek utcái felfelé és a tengerpartra nézve is igazán lenyűgöző látványt nyújt. Ott strandolni pedig egészen különleges. 

A települést busszal és hajóval egyaránt meg lehet közelíteni. 

Az Amalfi-part legfelkapottabb helye és ehhez mérten kerültek megállapításra az árak is. Positano összes strandján 25 euróba került egy nyugágy 1 személyre, Amalfiban ugyanennyiért 2 személy részére lehet nyugágyat bérelni. 

Positano ékes példája annak, hogy a szépségnek lehet ára is, de ennek ellenére megéri és egyszer mindenképp látni kell, csakúgy, mint a part számos településeit, látványosságait. 

 

 

Az Amalfi-partról és látnivalóiról itt írtunk bővebben, nagyvárosi nyüzsgéshez pedig ajánljuk a környékről Nápolyt. 
Ha maradnál Olaszországnál,de inkább északinak vallanád magad, akkor olvasd el Milánóról írt beszámolónkat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miisutazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1515273298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2019.11.10. 08:56:32

Szép hely, voltam ott. Ami tetszett még, az a sziklákról a múltban lefolyt vulkáni láva megkövült maradványa. Pompei lakossága tudna még mesélni róla ha még élne. Érdekes, hogy hogy tudnak ott emberek élni. Leejtenek valamit és a tengerből kell búvárokkal összeszedni.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2019.11.10. 09:04:04

Én maradok Toscanában meg Calabriában, nekem azok jobban tetszettek. Itt még egy jóízűt fürödni sem tudok a tengerben, mindenhol szikla, meg megkövült láva, méterenként 20 méteres szintkülönbséggel a tengerben. Inkább a fehér homokot szeretem kis csendes öblökkel, kisebb sziklákkal. Ez az Amalfi már a másik véglet, szikla szikla hátán. Az első véglet meg Velence környéke a többszázkilométeres síkságával.
süti beállítások módosítása