Nyitás Porečben
2021. június 09. írta: Isti.S

Nyitás Porečben

A járványhelyzet lecsengésével és az átoltottság emelkedésével ismét felcsillant a fény, amely elvezet minket jobbnál-jobb helyekre, újra. Nem mintha ez most ilyen könnyen menne, az újraindulás inkább döcögős és pöfékelős, mintsem egyszerű, már ami az utazási szabályokat illeti. Közhelyesen: ahány ház, annyi szokás, ahány ország, annyiféle szabály a belépésre, amíg az uniós igazolvány életre nem kel.

06.JPG

Szerencsére vannak olyan országok, amelyek gazdaságai jórészt a turizmusra épülnek és sokat tesznek, tettek azért, hogy a határnyitásoknak köszönhetően ismét megtöltse az utcákat, tereket a turisták zsivajai.

Örömünkre, Horvátország megnyitotta a határait a beoltottak illetve a negatív teszttel rendelkezők előtt, s rögtön amikor kattant a zár a nyitáskor, jött is az ötlet, a pünkösdi hosszú hétvégére utazzunk le az isztriai félszigetre, Poreč-be.

Tekintettel arra, hogy még bőven a főszezon előtt álltunk, nem fogadtak minket durva árak, sőt! Egy apartman négyünknek 4 éjszakára összesen 37.000 ft-ba került. A privát szférát erre a kis időre hanyagolni kellett, de a szállás jó elhelyezkedéséért és az árért ezt most be kellett vállalni.

Ja és ez volt az a nagyon esős, hideg időszak itthon, amikor elfelejtettük, milyen amikor kisüt a nap és milyen érzés május vége felé pólóban császkálni. Horvátországra se jósoltak olyan szép időt, de a sors valahogy átírta a kedvünkért a dolgokat, a 4 napig tartó ottlétünkkor csak az utolsó nap, hétfőn esett, de aznap már jórészt úgyis autóztunk haza. Ebbe a 4 napba belefért bizony a strandolás (bizony), városnézés, kisebb túrázás, jó ételek, és az érzés, hogy újra valami mást, valami újat látunk.

Kezdjük Poreč-csel.

Poreč

Egy közel 10.000-es lakosú, üdülőváros az Isztriai-félsziget nyugati részén, a tengerparton fekszik. Belvárosát, a város magját a római kórból fennmaradt szűk, macskaköves utcák alkotják. A Cardo és a Decumanus utca neve máig fennmaradt. Az óvárosban található Euphrasius bazilika, valamint a Sloboda téren álló Angyalok Királynője plébániatemplom. Harangtornya 21 méter magas, amely kiemelkedik a város látképében.

06.JPG

A várost körülölelő tengerparti sétány gyönyörű látványt nyújt nemcsak naplementében, ideális terep futáshoz, illetve a város déli részéből nyúló fenyves, illetve üdülőterületen nagyon jó partok, fürdőhelyek találhatóak.

A helyiek kedvesek, a vendéglátóhelyeken a legtöbb dolgozó örült nekünk és örömmel csevegtek el a helyzetükről. Mindannyiszor elmondták, hogy ekkortájt mindig nagy tömegek mászkáltak az utcákon és sokkal nagyobb forgalmuk volt, így nagyon fura még, hogy kevés turista érkezett eddig. Hozzátették, nagyon hálásak már annak is, hogy újra dolgozhatnak.

Túra Premanturából

Az Isztriai-félsziget déli csücskén, Medulinhoz tartozó falucskából induló túraútvonalat ajánljuk 1-1 felhősebb, hűvösebb napra. Változatos terepen, végig a tengerpart mellett haladó és a félsziget déli csücskét körülölelő 12 km-es túra bárki által teljesíthető, nem tartalmaz nagy emelkedőket, ellenben egy kiadós sétát. Sziklákon, erdőn-mezőt átszelve teszünk egy kört, nagy eséllyel delfineket is látva. Térkép és útvonal ide kattintva érhető el.

Kedvcsinálónak pedig tekintsd meg a galériánkat a túráról.

Röplátogatás Rovinjban

 

13.JPG

A napsütésnek, a jó- és strandidőnek köszönhetően kipihentük az előző napi túrát, városnézéssel tett km-ket, ezért számottevő idő sajnos nem maradt a térség másik legfőbb látványosságára, Rovinjra, csak egy gyors esti sétára. Ezt a hiányosságot mindenképp pótolni kell, számomra úgy tűnt, Rovinj megérdemel legalább 2 napot.
Rovinkój óvárosa a dombtetőről messze tekintő Szent Eufémia-templom köré tömörült, a dombról le és föl kacskaringózó szűk utcácskák, ahol látni, hallani az olasz behatást, kultúrát.

Autóval, megállókkal 6,5 - 7 óra alatt meg lehet érkezni. Megfontolandó a Szlovénia felőli érkezés, olcsóbb az autópályadíj, mint Horvátországban, valamint számos autópályaszakaszon felújítási munkálatok zajlanak, amik lassítják a forgalmat.

 

Az itt töltött hosszú hétvége igencsak meghozta a kedvünket ahhoz, hogy gyakrabban "ugorjunk" le a tengerpartra, akár majd az utószezoni hétvégéken.
Kattints ide, hogy kövess bennünket Instagramon, további érdekes tartalmakért, valamint kvízekért. Ide kattintva Facebookon tudsz követni. :)
Megéri, mert újra útra keltünk! ;)

01.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://miisutazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2116587002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása