A lisszaboni vesztegzárban
2021. augusztus 27. írta: Isti.S

A lisszaboni vesztegzárban

Történetünk júniusban íródik, a járvány harmadik hullámának lecsengésében, az utazási kedv reggeli felkelésében, vagy már a reggeli kávéjának fogyasztásában, de még az egységes, uniós COVID-igazolások bevezetése előtt, amikor még tesztek és mindenféle papírok voltak szükségesek az utazásokhoz. Azt meg kell hagyni, volt valamiféle romantika, amikor egy komplett dossziét kellett elővenni a check-in pultnál és órákat "ügyintézni". De szerencsére ez már a múlté, az utazások újra egyszerűbbek, újra fel lehet fedezni a világot és benne magunkat, újra lehet beszámolókat írni.

Azért mindig minden nem lehet szép és jó, flottul se menjenek már a dolgok, mert az már egy majdnem egy népmese, indulásunk reggelén jött a hírcunami, hogy újra mindennek vége, lehet mindent elölről kezdeni, hiszen a lisszaboni városvezetés úgy döntött 2021 júniusában, hogy hétvégékre vesztegzárat hirdet, se ki, se be. Az elején még semmi sem volt világos, és mindenhol olyan hangulatú cikkek jelennek meg, ha kimegyünk, úgy lezárnak és bezárnak minket, hogy attól koldulunk. Be kell vallani, az elején még mi is teljesen ki voltunk borulva és le akartuk mondani az egész, 5 napos utat, de kicsit tovább olvasva és nyomozva dolgoknak, hamar kiderült, hogy a vesztegzár csak a helyiekre vonatkozik, a turistákra nem.

lissz08.JPG

A kezdeti sokk után végre megérkeztünk és jöjjön:

Lisszabon! :)

Portugália fővárosa az Atlanti-óceán partján helyezkedik el, a Tejo folyó torkolata jobb partján fekszik. A város 24 kerületből épül fel, kivétel nélkül mindegyiknek megvan a maga karakterisztikája és hangulata. Az egyik legnépszerűbb európai úti cél, nemcsak híres sugárutak, a műemlékek, a várost körülölelő felsőbb kerületek és kilátóik miatt, hanem a lakosok közvetlensége miatt is. Az épületek díszes-színes csempéiről nem is beszélve. A fadóról sem. A pastel de nataról pláne nem.

Budapestről mind a Ryan, mind a Wizz vasmadarai leszállnak napjainkban, a járvány előtt pedig a portugál nemzeti légitársaság, a TAP is üzemeltetett járatot.

lissz01.JPG

Fentebb már említésre került, 5 napot terveztünk, hogy felfedezzük a várost, magunkba szívjuk a hangulatát és sok pastel de natát együnk.

Alfama

Lisszabon az 1755. évi földrengésig a világ egyik leggazdagabb városának számított. A földrengés és az azt követő szökőár a város jelentős részét elpusztította. Az Alfama-negyed azon kevés városrészeknek az egyike, amely túlélte a pusztítást. A középkorból visszamaradt apró terek és szűk utcák és házaik szinte változatlan formában megmaradtak, így talán ez a legjellemzőbb negyede a városnak. Itt találhatóak a fado-helyek többsége, az Alfama csúcsán helyezkedik el a Szent György vár és a Lisszaboni katedrális is.

Szent György vár

lissz_43.JPG

A 11. században, a mórok uralma alatt épült vár. Legfőbb célja a katonai csapatok, ostrom esetén pedig az alcáçovában (fellegvár) élő elit elhelyezése volt. A legtöbb európai kastélytól eltérően nem lakóhelynek szánták. Még mindig tizenegy tornyot őriz. A felnőttek részére 10 euró a belépő.

Baixá

 

lissz_14.JPG

A város központja a Baixá városnegyed. A nagy földrengés utáni újjáépítés eredményezte a jelenlegi rácsos szerkezetét. Itt helyezkedik el a Praça do Comércio, a Kereskedelmi tér. A tér északi részén látható Rua Augusta kapu tetejére 8 euróért fel is lehet menni. A kaputól a város felé haladva nyúlik el a Rua Augusta sétáló utca, kávézókkal, boltokkal. Ne ijesszen meg, ha sokan akarnának hasist, kokaint és egyéb kábítószert eladni, továbbállnak, ha nemet mondasz nekik.

 

Bairro Alto

Az éjszakai élet központja, ahol tényleg mindenki meg tudja találni a neki megfelelő szórakozási lehetőséget. A tereket hosszú, keskeny, három -négy emeletes lakóházak uralják, aszimmetrikus homlokzatokkal.

Belém

A Belém városnegyed elnevezés a Betlehem portugál nevéből ered. A leghíresebb látnivaló a városrészben a Belém-torony, amely egyrészt Lisszabon ünnepélyes kapujának épült, másrészt Lisszabon védelmi rendszerének részeként. A torony jelenleg zárva tart.
Ugyancsak itt található a Szent Jeromos-rend kolostortemploma, számos múzeum (Hajózási, Nemzeti Autómúzeum, Hőerőmű és villamossági Múzeum stb.), valamint a köztársasági elnöki rezidencia is, amely a volt királyi palota volt hajdanán.

A 28-as villamos

 

lissz03.JPG

védjegyévé vált. A belváros szűk utcáival és azok éles kanyarjaival napjaink villamosai valószínűleg nem tudnák felvenni a harcot, ezért a 28-as és a 12-es vonalon ezen gyártmányok maradtak forgalomban. A 28-as a Martim Moniz és a Campo Ourique között közlekedik, végighaladva valamennyi belvárosi látnivaló, terek és házak mellett. Így ideális akár egy városnéző túrára is elmenni a járattal. Azonban számos helyi lakos használja mindennapi közlekedési eszközeként, ezért előfordulhat tumultus. Ha úgy döntesz, hogy mégis felszállsz, a megállóban intsd le, különben ha nincs leszálló, nem áll meg. :)

Lx Factory

Az Alcântara negyedben található új-hullámos, kreatív központ története 1846-ig nyúlik vissza. Lisszabon egyik legjelentősebb gyára, a Companhia de Fiação e Tecidos Lisbonense szövő- és textilipari vállalat talált otthont itt, majd következő években a 23.000 m2-es ipari területet a Companhia Industrial de Portugal e Colónias élelmiszer -feldolgozó vállalat, valamint Anuário Comercial de Portugal és Gráfica Mirandela nyomda foglalta el. Ezután hosszú évekig rejtve és üresen állt a gyárépületekből álló komplexum, míg meg nem kapta a helyi közösség, hogy egy új, kreatív, vibráló, fiatalos központ jöjjön létre, design-boltokkal, pop-up store-okkal, kiállítóterekkel, bárokkal és éttermekkel karöltve.

A karöltés egy élménygyárt eredményezett, ahol mindenkinek van lehetősége együtt gondolkodni, új ötleteket bemutatni, mindenki által elérhető térben.

Felfedezni éhesen és szomjasan egyáltalán nem lehet, Lisszabonban bőven találunk hangulatos éttermeket és bárokat, íme a javaslataink:

Petisqueira Conqvistador

Egy csodás halas-tengeri herkentyűs étterem. Egyszerű és nagyszerű, árban sem a legdrágább. Egy polip 12 euró, a napi kapás - fogás pedig 10 euró.

Quase Café

lissz_18.JPG

Egy igazán ötletes koncepció, az Alfama negyedben. Az épület a vendégértékelésekkel lett kicsempézve, és az étlapról az épp aktuális hangulatodnak megfelelő menüsort választhatsz: ha aznap édesszájúan keltél fel, akkor egy rakás palacsinta, gyümölcs, hozzá csokikrém, méz és egyéb nyalánkság az adag, ha ez a világot megváltó, mostantól csak egészséges ételeket fogsz enni új életed első (vagy sokadik) napja, akkor smoothie bowl, zöldség-gyümölcs és társaik fognak érkezni a reggelihez, de természetesen vannak hagyományos ételek is.

Curva

Egy igazi "urban" reggeliző, benne pop-up store, és alkalomadtán kiállítások, kulturális események helyszíne is.

Mindent összevetve, kétség kívül magával tud ragadni a város történelme, látnivalói, hangulata, a helyiek kedvessége és közvetlensége. Bátran kijelenthetjük, vedd előrébb a bakancslistádon!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miisutazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9016672308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása