Bosznia-Hercegovina felfedezése
2023. március 11. írta: Isti.S

Bosznia-Hercegovina felfedezése

Jajce, Mostar és Blagaj

20210730_131840.jpg

Régi adósságot törlesztünk ezzel a bejegyzéssel, nemcsak nektek, hanem magunknak is. Nemcsak azzal, hogy egy régi vágyunk teljesült, hogy 2021 nyarán egy 8 napos utazás során bejártunk 1-1 szeletet Bosznia-Hervcegovinából és Montenegróból. Persze ez a 8 nap visszanézve és már ott is érződött, hogy édeskevés, már most el kell árulni, hogy bőven, de még annál is bővebben mindkét ország megérdemli a maga 8 napját

Bátorítunk mindenkit, pattanjon valamilyen járműre és járja be ezeket a csodás és még kevésbé felfedezett vidékeket. Ízelítőnek és kedvcsinálónak pedig itt vagyunk mi. Jó-jó, elég a hosszú bevezetőből, kezdjük el:

Jajce

Első állomásunk Jajce. Az ország egyik leghíresebb városa, kétségkívül az egyik legszebb és leghíresebb látnivalója a Pliva és a Vrbas folyók találkozásánál kialakult vízesés. A vízmorajlás messze elhallatszik a várostól, testközelből megcsodálni pedig 8 bosnyák konvertibilis márkába kerül, ami nagyjából 1600-1700 forint.

A vízesés után mindenképp érdemes egy sétát tenni a városban. Óvárosát számos mecset gazdagítja. Bár ami számunkra legszembetűnőbb volt: a millió golyónyomok a házak falán.

Egy pár perces kis autózásnyi távolságra található a Mlinčići-i vízimalmok valamint Pliva-tó, ahol igazán festői környezetben csobbanhatunk egyet.

Mostar

Szarajevó és Banja Luka után Bosznia-Hercegovina harmadik legnagyobb városa. 65 ezren laknak itt. Már az odautazás is egy külön élmény, a Neretva folyó völgye és a hegyek között tekergő út nagyon szép látványt tár elénk. Egy-egy helyen kifejezetten jó éttermekkel. Bár ezt a kifejezetten jót a helyi viszonylatokban kell érteni, azaz jó nagy adag sült bárány, csülök, egyéb húsok és a hozzájuk passzoló köretek. Na meg az adagok mérete.

De vissza Mostarhoz. Akár pár óra alatt is le lehet tudni, de 1-2 napnál többet nem is érdemes többet rászánni. A legnagyobb látványosság az UNESCO Kulturális Világörökségi listáján szereplő Öreg-híd, azaz a Stari Most. A bátrabbak még le is ugorhatnak a hídról a Neretva folyóba, de előtte egy tanfolyamot/kisebb ismertetőt is szükséges végignézni.

Az etnikai és kulturális megosztottság itt is érezhető, a város 2 oldalra bontott, egy horvát és egy bosnyák, muzulmán oldal. A bosnyák rész a turistás, török bazárra emlékeztető.

Blagaj

 

Ha túl zsúfoltnak találnánk Mostart egy nyári, akár 40 fokos melegben (tényleg), mindössze 10 km-re található Blagaj, egy nagyjából 5 ezres lakosú kisváros vagy nagy falu, amely a Buna folyó forrásáról híres, illetve a, hozzávetőleg az 1660-as években épült derviskolostor és a fölötte ágaskodó hatalmas sziklafalról.

20210801_124426.jpg

A folyó partjaira pedig rengeteg vendéglő épült.

E pár nap meglehetősen kevés volt felfedezni Boszniát, de egy nagy kóstolásra és kedvcsinálásra mindenképp elég volt. Egy különleges, még kevésbé felfedezett világ, amely méltán rászolgálna a több látogatóra.

További érdekességekért keresd meg instagram, Facebook oldalunkat, és ha inkább videónézős típus vagy az olvasás helyett, iratkozz fel YouTube csatornánkra.

A bejegyzés trackback címe:

https://miisutazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1718069470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Puller István 2023.03.13. 07:48:29

Sárbogárdi Jolán szárazon és vízen - fantasztikus!
süti beállítások módosítása