Két nap Berlinben
2019. december 31. írta: Isti.S

Két nap Berlinben

Berlin is “tipikusan” olyan város, melyet nem kell bemutatni. Ha a közbeszédben elhangzik egyszer-egyszer a Berlin, mint tulajdonnév, sokan felszisszennek, hogy: Á, igen. Sok-sok éven át a figyelem középpontjában állt hányattatott sorsa és történelme miatt, ezzel felvértezve mára egy igazán közkedvelt, barátságos és kedves nagyvárossá fejlődött, gazdag kulturális élettel.

img_0459.jpeg

Eljutni a német fővárosba egyszerű. Legalábbis a tekintetből, hogy mehetünk akár autóval, vonattal, de leggyorsabban repülővel érhető el. A WizzAir, Ryanair, sőt, az EasyJet is egész jó áron kínál jegyeket.

Üröm az örömben, hogy november utolsó előtti hétvégéjét választottuk az ottlétre, így épphogy lemaradtunk a karácsonyi vásárok nyitányairól. Igaz, most nem a karácsonyra való hangolódás volt a fő szempont, hanem, hogy egy picit – de csak tényleg kicsit – belekóstoljunk a városba, a hangulatba.

Szóval a fazékban volt egy péntek és egy szombat, amelyből ezeket sikerült kifőzni:

Tiergarten

 

Berlin második legnagyobb, de így is 210 hektáros városi parkja csodálatos, még a kissé vizes és saras késő őszben is. Számos szabadtéri aktivitás központja (futás, bringázás, piknikezés, stb.), angol-kertek, szobrok, műemlékek alkotják.

 

Reichstag

 img_0469.jpeg

A Reichstag épületét 1894-ben nyitották meg és sokáig Berlin parlamentjeként funkcionált. 1999-ben nyerte el mai formáját, Norman Foster vezetésével és tervezésével. Az épület tetején elhelyezkedő üvegkupola Berlin egyik fő látványosságává vált. Tetejéből pazar kilátás nyílik a városra és a Bundestag üléstermére.
A látogatás ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, valamint érdemes már napokkal az utazást megelőzően regisztrálni.


Tuti tipp: ha a Get Your Guide nevű applikáción keresztül regisztrálsz, fejenként 20 euróért be lehet menni a kupola melletti kávézó/cukrászdába. Nem olcsó, de ezért a 20 euróért kapunk egy asztalt, egy általunk választott süteményt vagy szelet tortát és végtelen mennyiségű kávét vagy teát. Legalábbis ez volt írva a belépőre, hogy végtelen mennyiség.

 

Sony Center

 

A tech-óriás által épített szórakoztató komplexum mindenképp megér egy kitérőt, a mondjuk a Tiergarten után.
Ebben a zseniálisan kivitelezett létesítményben található IMAX mozi, művész-mozi, filmmúzeum és a Lego-land is.

 

Brandenburgi-kapu

 

Németország és Berlin szimbolikus látnivalója. Korábban a kapu is jelentette a válaszfalat Kelet- és Nyugat-Berlin között.

 

Checkpoint Charlie

 

A valaha volt leghíresebb katonai ellenőrző pont volt a vasfüggöny berlini szakaszán. A világ egyik legőrzöttebb környéke mára már egy szelfiközponttá avanzsálódott, de ettől függetlenül kötelező látnivaló.

 

 

Érdemes gyalog közlekedni az adott látnivalók között, már ha az időjárás úgy engedi és bírjuk a hideget. Egészen különleges ajándékboltokra is lehet bukkanni.

Sötétedés után mi az Alexanderplatz és környékét választottuk korzózásra.
Berlin abszolút biztonságos város sötétedés után is, annyi hátránnyal, hogy kicsit halványak az esti fények. Ajándékboltokban lehet is vásárolni olyan teljesen fekete hűtőmágneseket, amelyre rá van írva: Berlin by night.

 

Akár szállodában, apartmanban szállunk meg, vagy couch-surfingelünk és az eltöltött napok számától függetlenül egy reggelit ejtsünk meg valamelyik kávézó-pékség-étteremben. Bár igazából rengeteg olyan hely van a városban, ami szinte csak reggelire van specializálódva.
Kettőt próbáltunk ki, az egyik egy Benedict nevű reggeliző, amely egész nap nyitva tart, de a nap bármely szakában csak reggeliket lehet enni.
Rendkívül népszerű nemcsak a helyiek, de a Berlinbe látogatók körében is, a bejáratnál ha nem érkezel időben, korán reggel, akkor tolongásra kell számítani. Ezért minden asztal fogalt is, és egy kicsit kell várni a reggelire, de megéri, mert mindenből nagy adagot adnak és a kiválasztott ételhez szintén jár végtelen mennyiségű kávé.

A másik nagyszerű reggelizőnk a Nah am Wasser nevű kisebb helység volt. Szintén telített, és már reggel 9, 10-re is van asztalfoglalásuk. Picit bizarr, de nagyon laktató a zöld rántotta, nem is érződik zöldnek. 
Hátrány, hogy csak készpénzt fogadnak el.

 img_0380.jpeg

A készpénzes fizetés az egész városra jellemző, persze, a legtöbb helyen elfogadnak bankkártyát,de a készpénznek még jobban örültek.

 

No de, második nap.

Miután megreggeliztünk, felpattantunk az S-Bahn-ra, egészen a Berlin Ostbahnof-ig, onnan egy pár lépésre található az

 

East-side Gallery

img_0546.jpeg

A berlini fal keleti része 1990-től külső kiállítótérként működik tovább. Az 1,3 km hosszú falon különböző tematikájú festmények találhatóak, vannak közöttük magyar alkotások is.

 

A leghíresebb és a leglátogatottabb alkotás azért mégiscsak ez:

img_0534.jpeg

Holokauszt emlékhely

 

2005. május 10-én adták át Európa hatmilliónyi meggyilkolt zsidóságának emlékhelyét. Az Emlékhelyet Peter Eisenman tervezte, 1999-es nyertes nemzetközi pályázat alapján.

Tévétorony

img_0559.jpeg

Berlin legmagasabb épülete szintén a város egyik fő látványossága. 368 méter magas, a gömb belépő kifizetése ellenében látogatható, melyet szintén ajánlott előre megvenni. Ezen belül is azt a jegytípust ajánljuk, mely feljogosít az étterem látogatására, az alatta levő panorámaterem eléggé zsúfolt és levegőtlenné tud válni.
De ha már az étterembe vettünk helyet, miért ne vacsorázhatnánk meg a toronyban? Nem is kell körbejárni, hanem kényelmesen megebédelünk/megvacsorázunk, a létesítmény pedig körbevisz minket. Ugyanis, a felső, éttermi rész széle körbeforog, nagyjából fél óra alatt.
Igazi turistaattrakció, de egyszer ilyet is át kell élni.
Legalább a panorámáért cserébe nem voltak drágábbak az ételek az átlagosnál.

20191123_161750.jpg

Berlini-dóm és a Múzeum-sziget

Múzeum-sziget a Spree folyó szigetének északi részének a neve Berlin központjában. A legfontosabb berlini múzeumok közül öt itt jött létre és a sziget szintén Berlin leglátogatottabb része.


Szombatonként a sziget egyik csücskében art-, és designvásárt tartanak! �

img_0553.jpeg

DDR Múzeum ( NDK Múzeum)

 

Nem túl meleg idő esetén ajánljuk 1-1 múzeum beiktatását a Berlinben eltöltött napokba. Nemcsak azért mert fáznánk kint, hanem mert arra érdemesek.
Az egyik ilyen az NDK-t bemutató múzeum, amely bemutatja az NDK létrejöttét, milyen volt az akkori élet, mindenestől, politikusoktól egészen a hétköznapi életig. Nagyon nagyon ötletes, minden megtalálható benne, a korhű NDK óvodától egy komplett, berendezett lakásig.

Az itt eltöltött két nap alatt igyekeztünk megnézni, meglátogatni mindent, amit úgymond kötelező, erre pedig két nap bőven elég. De tudjuk, hogy kihagytunk egy pár látnivalót amit be is lehetett volna illeszteni a fentiekbe, de ezt inkább egy másik alkalomra hagyjuk. Ezen felül egyik küldetésünk, hogy ne csak olyan helyeket járjunk és mutassunk be, ami kvázi kötelező, úgyhogy, ha rövid időn belül nem is, de mindenképp látni fogjuk egyszer még Berlint, mondjuk egy nyári alkalommal.

Kifejezetten tetszett az emberek közvetlensége, segítőkészsége, egyszer sem éreztük kényelmetlenül magunkat.

További bejegyzéseinket az alábbi linkeken olvashatod :)

Baltikum 

Olaszország

Csehország

Túrázás

A bejegyzés trackback címe:

https://miisutazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9315377488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása